Hvad kunne du tænke dig, at jeg skriver om?

Hvor skidt skal jeg egentlig have det - før det er ok at søge hjælp?

Kig med i oktober 2020

Sekundær infertil - hvad betyder det?

- og hvorfor er det så svært at tale om?

Sekundær infertil, hvad betyder det egenlig? Og hvorfor er det så utrolig svært at tale om? Jeg har besluttet mig at dykke ned i emnet og tale med de kvinder som oplever, hvordan livet er, når drømmen om mere end 1 barn ikke lader sig gøre uden hjælp.

Men for at forstå hvad det betyder vil jeg kigge på forskellen på primær og sekundær infertilitet. 

Primær infertilitet er, når et par som har haft regelmæssig samleje i 1 år, ikke har opnået graviditet.

 • Barnløshed kan også skyldes, at graviditeter går til grunde før de er levedygtige. 
 • Barnløshed skyldes hos ca. 1/3 årsager hos kvinden, hos ca. 1/3 årsager hos manden, og hos ca. 1/3 årsager hos både kvinden og manden
 • De hyppigste årsager er:
  • nedsat sædkvalitet
  • manglende ægløsning
  • dårlig passage gennem beskadigede æggeledere
  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom)
  • endometriose
 • I ca. 10-15 % af alle tilfælde kan man ikke finde årsagen, dette kaldes uforklaret barnløshed
 • Behandlingen afhænger af årsagen
  • Ved manglende ægløsning kan man give medicin, som fremmer ægløsningen
  • Ved let til moderat nedsat sædkvalitet eller uforklaret nedsat frugtbarhed kan man udføre inseminationsbehandling
 • Hvis æggelederne er syge, kan kvinden få assisteret befrugtning - også kaldet in-vitro fertilisation (IVF)
  • Tidligere kaldet ”kunstig befrugtning”
 • Ved svært nedsat sædkvalitet anvender man mikroinsemination (ICSI), hvor én sædcelle føres direkte ind i ægget

* kilde Sundhed.dk

Sekundær infertilitet betyder, at du efter en naturlig opstået graviditet og fødsel, oplever at du i et år eller mere efterfølgende ikke kan bære en graviditet frem til en levende fødsel.

September 2020

Når stærke piger bliver sårbare

Kender du hende som udadtil klarer det hele, hende som altid virker glad og som ser ud til at have uanede mængder af energi ? Hende som altid er der for andre - hvis ja så kan du måske genkende dig selv i det jeg skriver om. Dig som er så stærk, at du helt kan lade være med at vise dine følelser, når du ikke føler det er tiden, smart, godt for dig, ikke bryder dig om følelserne og meget mere.

Men stærke piger græder også.. vidste du det? Det kan være svært at sætte ord på og give følelsesmæssigt slip, hvis du er vant til at være i kontrol og styre din dagligdag, gøremål og ikke mindst dine følelser hele tiden.

For udadtil virker du ofte glad, rolig og ikke berørt af svære følelser, indeni er det bare noget ganske andet. Men hvad sker der egentlig, når du tør at give slip på kontrollen og være sårbar? 

Juli 2020

Hvordan overlever jeg de 14 dages ventetid, som føles som en evighed?

Åh gud hvor har jeg ventet mange gange. Ventet på de fine røde streger skulle komme frem og på at blodprøven kunne bekræfte, at alt var som det skulle være. Kender du det?

At vente på at finde ud af, om du er gravid, imens du er i fertilitetsbehandling eller prøver naturligt, kan føles som en evig venten uden ende. Og oveni denne ventetid skal du også forholde dig til, at du absolut intet kan gøre, for at speede processen op. Du kan kun vente. 

Så efter måneder og måske år med fertilitetsbehandling, kan disse 14 dages venten på en graviditetstest være de hårdeste. For imens dit sind slår knuder, frustrationen fylder og du mærker stressen tage til over ikke at vide - så lægger du måske også mærke til enhver lille ændring i din krop, ethvert lille signal på, at det kunne være en graviditet, som er ved at tage form. Men med håbet følger også et hav af bekymringer for rigtig mange. For hvis ikke det bliver denne gang, så starter hele processen forfra.

Men hvordan takler du ventetiden uden at miste dig selv på vejen. Og er det egentlig bedre at lade være med at glæde sig og i stedet forberede sig på "worst case", hvis det nu ikke bliver til en positiv graviditetstest alligevel?

Juni 2020

Jeg tror desværre ikke, at jeg kan der!

Jeg hørte mig selv sige, at det var endnu en travl måned og derfor ville have svært ved at komme. Men da mønstret af aflysninger skete igen og igen, blev min omgangskreds mindre og mindre interesseret i at invitere, for jeg kunne jo alligevel aldrig. Hvad jeg ikke havde inviet dem i var, at jeg nu for 1 år siden startede min fertilitetsrejse. En rejse hvor min indstilling fra start var "selvfølgelig bliver vi gravid 1. gang". Nu var der gået 1 år med inseminationer og der var ikke sket noget og tanken om ikke at indvie nogen, fordi vi sikkert snart var gravide, føltes så svær at ændre på set i bakspejlet. 

Hvorfor var det lige pludselig så svært at være sammen med andre? Der var sket et skift, da livet tog en drejning og babydrømmen lod vente på sig. Følelsen af at fejle og ikke være i stand til at blive gravid, satte utrolig mange tanker igang. Jeg blev misundelig, frustreret og utrolig irriteret over, at det for nogen kunne være så nemt, når jeg selv havde fået forvandlet mit maveskind til en nålepude og dagligt kunne bruge over en time på at stikke mig selv.  

April 2020

Når misundelse og jalousi flytter ind

Har du, lige som jeg, oplevet jalousien og misundelsen flytte ind hos dig? Ikke blot til et weekendbesøg med 2 overnatninger, nej sådan virkelig flytter ind, som om du skal rydde et skab for at gøre plads mentalt? 

Det skete for mig, da min kæreste og jeg havde forsøgt at blive gravide på naturligvis igennem et år - der kom bare ikke nogen positive graviditetstest. Så forsøgte vi med ægløsningstest for at se, om det kunne gøre en forskel. Men der skete stadig intet, til sidst opsøgte vi en privat fertiltietsklinik, hvor vi gik i gang med insemination. 

Jeg er ikke super stolt af den periode, hvor jeg langsomt fik "overnattende" gæster ved navn af Misundelse og Jalousi, men konsekvenserne af utallige inseminationsforsøg som endte uden resultater fik mig til at mærke nogle nye sider af mig selv. 

Marts 2020

Den største fejl, venner og familie begår

Hun havde netop taget mod til at fortælle sin veninde om den svære tid, hun gennemgik lige nu. Ordet fertiltietsbehandling kom nærmest over læberne som et fy fy ord der ikke skulle sige højt. Ingen i hendes familie havde nogensinde haft problemer, så hvorfor skulle det ske for hende? Nu var det så sagt og så kom det alligevel til at føles som en våd karklud der ramte hende, da veninden sagde :" åh det er jeg ked af at høre, hvor er det synd for dig. Ved du, om det er dig eller din kæreste der er grunden - altså har problemer?" 

Hvad skulle hun svare til det? Og hvad skulle det spørgsmål overhovedet til for.. det var jo noget lort uanset. 

Så der stod hun og fortalte om det mest sårbare i hendes liv og alt krøllede sig bare sammen indeni - det var jo slet ikke den snak hun havde lyst til...

Februar 2020

Skal jeg fortælle noget til min familie og venner?

Der var gået ca. 1 år uden nogen som helst resultater eller tegn på en skøn lille babybule skulle være på vej, til trods for at p-pillerne var smidt ud og alt så fint ud. Så min kæreste og jeg besluttede os for at blive undersøgt på et af de private fertilitetscentre, så vi kunne finde ud af, hvorfor der ikke skete noget. Efter div. Vandscanninger og undersøgelser blev der meldt klart ud – vi var klar til IUI. Jeg husker, at jeg tænkte fedt, så er vi ligesom i gang og det kunne da ikke være så svært, men sådan gik det ikke helt. Håbet svandt ind, da der var gået yderlig 1 år og ingen ting var sket.

På 2 år var vi gået fra optimistisk – til øhhhh ok, vi skal måske have lidt mere hjælp. Livet blev sat på Standby og langsomt men sikkert overtog fertilitetsbehandlingen livet, som vi kendte det. Spontaniteten blev vekslet ud med faste rutiner og spørgsmål som :”Skal vi fortælle det til nogen? Hvor meget har vi lyst til at fortælle og er det egentlig forkert at have følelsen af, at noget så intimt og personligt føles grænseoverskridende, når det pludselig skal være et offentligt emne der drøftes hen over kaffe og kage? Det stemmede slet ikke overens med tanken om at lave et kærlighedsbarn hjemme i lagnerne. 

December 2019

Vidste du...

at følelserne jalousi og misundelse er helt naturlige følgesvende på rejsen mod en graviditet, når du er i fertilitetsbehandling?

Læs mere under de forskellige blogindlæg og få råd og fifs til, hvordan du bliver klogere på dig selv under fertilitetsbehandlingen.

 

Ufrivillig barnløs, fertiltietsbehandling

Kender du nysgerrige Nynne?

 

Nysgerrige Nynne kom af og til på besøg hos mig, da jeg var i gang med fertilitetsbehandling. Måske har du også haft besøg af hende, som kom med velmendende råd og tanker om, hvad du kunne gøre for at "speede" processen op.

Det var ofte når jeg allermindst ventede hende, at hun pludselig kom med alle mulige spørgsmål, som jeg egentlig slet ikke havde lyst til at svare på. Det kunne være på jobbet, hvor jeg havde mit "helle", hvor jeg ofte fordybede mig i noget andet og lod hovedet glemme hormoner, sprøjter og de mange besøg på fertilitetsklinikken.

November 2019