Sekundær infertil - hvad betyder det?

Fortsættelse

At opleve sekundær infertiltiet kan også indebære flere aborter og ikke levedygtige fostre. Derfor oplever flere par, at de skal have hjælp for at kunne bygge videre på den familie, de så inderligt ønsker sig.

Gennem mit job som fertilitetscoach oplever jeg, hvordan par påvirkes af fertilitetsbehandling, uanset om de står overfor et ønske om det første barn eller om det er nr. 2 eller 3. Det kan for nogen være rigtig svært at forstå at et ønske om et barn mere kan fylde så utrolig meget, og at livet overskygges af følelserne om, at det ikke er muligt at skabe en lillebror eller lillesøster uden hjælp.

Igennem længere tid har jeg oplevet at dette område, står i skyggen af barnløshed. At der ikke er fokus på de frustrationer og den sorg som skabes, når det igen og igen ikke lykkes at blive gravid.

Hvis du har lyst til at læse lidt mere om de tanker og følelser som opstår, så læs med her, hvor vi får et uddrag af 1 kvindes oplevelse, når ønsket om at udvide familien ikke sker. 

Dorthes historie

"Det, at det ikke har været lige så nemt at blive gravid, som første gang har efterladt mig med en følelse af, at der er noget galt med mig. Når jeg har været allerlængst nede i et hul, har jeg tænkt, at jeg må have været et dårligt menneske i et tidligere liv, siden jeg skal straffes sådan i dette liv. Jeg ved det er langt ude, at tænke sådan. Man har jo brug for en form for forklaring på hvorfor det ikke bare lykkes. Og jeg får spat af alle de gode råd, der er rundt omkring med folk der "lover" at hvis man bare spiser det og det og holder sif fra dit og dat, så kan man øge sine chancer for at blive gravid... Og her er jeg jo efterhånden blevet så desperat at jeg er villig til at gøre hvad som helst, hvis det bare kan give en my mere håb om en baby i sidste ende.

Udoverfølelsen af misundelse, så synes jeg det er svært, hvordan jeg skal reagere overfor min datter. Hun er så stor nu og har i flere år talt meget om at hun ønsker sig at blive storesøster. Det er svært, at blive ved med at finde på hvad man skal svare hende, for det er jo ikek lige så nemt at opfylde hendes ønske. 

Ensomheden fylder og er en svær følelse. Jeg føler, mig meget alene med min situation og kender ikke ret mange der har prøvet det samme som mig.  Jeg har tilmeldt mig forskellige debatgrupper for ufrivillige barnløse på de sociale medier, men indtil videre følger jeg stadig kun med på sidelinjen og blander mig sjældent i debatterne, fordi jeg som sådan ikke er "rigtig" barnløs. Jeg har jo et barn... og alligevel kæmper jeg samme kamp som de andre kvinder, fordi jeg ikke bare kan blive gravid, når jeg selv vil.

Og når det kommer sig til at glæde sig på andres vegne, så har jeg det så svært. Jeg bliver simpelthen så ked af det og skuffet hver gang. En af mine veninder har fortalt at hun har haft svært ved at skulle fortælle mig den gode nyhed, fordi hun jo ved at jeg har kæmpet i så mange år. Jeg er blevet sådan en, man tager hensyn til, fordi man ikke vil risikere at gøre migked af det. Det er jo frygteligt - jeg vil jo ikke have min venindes barn. Jeg vil vil have mit eget. 

Nogle gange kan jeg ikke holde ud og se min venindes gravide mave og skanningsbilleder, andre gange synes jeg det er rart, at hun spørger mig til råds om ting i graviditeten. Det er en hårfin balance. Heldivis er jeg ikke længere bange for at sige fra, hvis jeg føler at det bliver for meget - og heldigvis har jeg gode og forstående veninder."

September 2020

Hvordan overlever jeg de 14 dages ventetid, som føles som en evighed?

 
Fortsættelse
 
Her er der nogle måder, at få tiden til at passere lidt hurtigere - se med her.

1. Læs af og få tankerne ned på papir

Imens du venter, kan du opleve at tankerne løber afsted med dig og at det kan være svært ikke at overanalysere enhver lille krampe, ændring i kroppen og at begynde at tyde det mindste lille signal. Måske prøver du at mærke så meget efter, at du til sidst ikke kan finde ud af, om det er dit hoved der sætter gang i alt det, du mærker eller om det reelt er de første spæde tegn på en graviditet. 

Når tankerne flyver afsted og du oplever at det overvejende er bange, negative tanker, så find en notesblok frem og begynd at læsse af - hvis muligt så hver dag for at angsten og negativiteten ikke ophober sig. Det behøver ikke at være i sætningsform eller brugbart bagefter - vigtigste er at du får afløb for tankerne, negativiteten og frygten som suser rundt og gør det svært at være dig. 

2. Brug naturen og kom udenfor

At gå rundt i små cirkler hjemme giver rigtig god plads til tankerne - men det er måske ikke de nemmeste tanker at forholde sig til lige nu. Så sørg for at komme ud i naturen og få bevæget dig, både for at få kroppen og blodomløbet i gang, men også for at gøre noget godt for dit sind, imens du venter.

3.  Planlæg en date med dig selv eller en du holder af og skru op for forkælelsen

Det kan være svært at være håbefuld hele tiden og holde fast, hvis du har været igang i længere tid. Men ikke desto mindre, så hjælper du ikke dig selv ved at tænke, det nok ikke sker denne gang. Brug i stedet denne tid på at gøre gode ting for dig selv og skru op for forkælelsen. Lad dig selv konsumeres af dejlige tanker om, når du bliver gravid og følelsen af, hvordan det vil være endelig at være lige der, du så længe har drømt om.

4. Stop med at søge informationer på Google og div. forums (i disse 14 dage)

For selvom du i tiden op til, har nydt at læse om andre kvinders erfaringer, frustrationer og symtomer, så er der ingen som DIG. Din rejse mod en graviditet er helt unik, og derfor kan det være svært at forholde sig til, hvis din rejse pludselig ikke er helt som andres - stop med at læse og sammenlign dig selv. Tag i stedet en pause fra de sociale medier, så jalousi og følelsen af at være udenfor ikke bliver trigget, imens du venter.

5. Distraher dig selv og lav planer

Det er vigtigt, ikke at undervurdere rutchebaneturene igennem de 14 dage, hvor du venter på svar.  Dit sind kan være ret målrettet mod afslutningen af  denne periode og det kan være svært at være til. Men du vil blive vanvittig (hvis du er lidt ligesom jeg var) af at have for meget tid til at symptomspotte hver en lille ændring i din krop - selvom det føles nært umuligt at gøre - tro mig, jeg øvede mig utrolig længe.

Så få gang i kalenderen og fyld den med gode ting, som kan afholde dig fra at tænke tanker dagen lang og lad dagene gå med gode ting.

Er dette det eneste du kan gøre? Nej slet ikke, der er mange flere ting at kaste sig over - så gå på opdagelse i dig selv og find ud af, hvad der gør dig glad og som kan hjælpe dig med at blive abstraheret fra de svære tanker  i ventetiden.

Juni 2020

Skal jeg fortælle noget til familie og venner?

Fortsættelse

Det var ved et tilfælde at jeg fandt ud af hos en gynækolog, som fortalte at jeg ikke kunne blive gravid – for der var en lille cyste som gjorde det meget svært at opnå en graviditet. 1 år med gentagne forsøg og undersøgelser, for så at få at vide at det ikke kunne lade sig gøre.  Åhhh jeg kunne næsten ikke tro det, ikke nok med økonomien, så kunne alle de gange med fejlslagne forsøg være undgået. Det var et ordentligt slag i maven – et slag vi kunne være sparet for.

Selvom vejen herfra kom til at vare 3 år mere før vi skulle opleve en fødsel – så er der en ting, set i bakspejlet som jeg ville ønske kunne være håndteret anderledes. Hvordan og hvor meget har jeg lyst til at fortælle til venner og familie. Derfor vil jeg gerne hjælpe dig videre med at bryde tabuet og bede dig overveje, hvad det vil give dig, at involvere nogen du holder af og hvad du eventuelt vil miste ved at lade være. Brug nedenstående spørgsmål til at få gang i tankerne og som støtte til at få styr på, hvad der er rigtigt for dig.

Du bestemmer – også selvom der skal hjælp til graviditeten

Overvej hvilke familiemedlemmer og venner du føler dig tryg ved og ønsker at åbne dig op for. Selvom de personer du indvier, måske ikke har oplevet fertilitetsbehandling på egen krop, så kan det være rart at få støtte i det omfang du selv ønsker det. Også når støtten ikke er helt perfekt.

Hvad har du lyst til at fortælle?

Beslut dig for, hvad du har lyst til skal deles og sæt ord på overfor din familie og venner. Så der ikke bliver spurgt ind til emner eller på tidspunkter, hvor du dybest set ikke har lyst til at dele ud af dig selv / tale om det.

Husk at sætte grænser

Ved at sætte ord på dine grænser (det kan eks. være hvornår du har ægløsning/ hvor langt du er i behandlingen / om din kærestes sædkvalitet er god eller dårlig) hjælper du dine nærmeste med at forstå, hvornår du har lyst til at tale og hvornår det ikke føles rart. Det kan være utrolig svært at stå på sidelinjen og give støtte på så følsomt et område. Kun du ved, hvad der er godt for dig og hvilke hensyn der skal tages. Så mærk efter allerede tidligt i forløbet, så du har støtte på de dårlige dage der kan komme.

Februar 2020

Den største fejl, venner og familie begår

Fortsættelse

Orderne kom måske velmenende, og ud af uvidenhed - men det føltes forkert. Det er årsagen til at jeg kigger på nogen af de største fejl familie og venner kan begå, når der er tale om ufrivillig barnløshed.

Slap af og fokuser på noget andet - så kommer det af sig selv

Er du ven eller familie til en kvinde eller et par som er barnløs, så er du måske ikke klar over, medmindre du selv har gået igennem samme rejse, hvilken prøvelse det kan være at begive sig ind i en verden fyldt med medicin, hormonpræparater og den evige ængstelse som er forbundet med når kroppen skal bestå sin test hver eneste måned. Det er som en rejse mod toppen af Mount Everest og forberedelserne har været i gang i mange måneder. Det fylder alt i dagligdagen og at skulle slappe af og tænke på alt mulig andet, er som at sige til en skibbruden på sin tømmerflåde at han/hun ikke må tænke på vand. Det er mere end svært når dagligdagen byder på gravide maver og børn overalt.   

Så sjovt er det altså heller ikke med små børn, når du slet ikke får sovet om natten...

Når du som pårørende fortæller en barnløs, hvor skønt det må være at kunne sove igennem om natten og stadig få sin skønhedssøvn, taler du meget hurtigt til det døve øre. For en barnløs drømmer om alt det du måske allerede har - søvnløse nætter som kommer af, at der er noget som er større end en selv som kræver din kærlighed, at små strømper og legetøj som ligger i hele huset kan være det bedste i hele verden, og at oplevelsen af ikke at komme i bad i flere dage, fordi der er en lille baby som skal have al fokus og opmærksomhed virker skønt. Altsammen en drøm som venter på at gå i opfyldelse for den som gerne vil have børn - manglende søvn vil blot blive en bekræftelse på at noget ganske fantastisk er sket. 

Måske skal I bare ikke være forældre!

Til trods for du måske kender din veninde, søn, datter eller svigerdatter rigtig godt, så er det ikke din plads at fortælle, hvorvidt drømmen om at blive forældre kan opnås. For mange er det en naturlig del af livet at blive forældre og når det så ikke sker, kan der opstå en eksistentiel krise, som kan føre til spørgsmål som, hvad meningen med livet egenlig er. Det bedste du kan gøre er at støtte og give kærlighed i det omfang det for den /de barnløse ønsker og har brug for det. 

Er det så din eller hans skyld at I ikke kan blive forældre? 

At få et barn kan for nogen være en rejse som tages alene og for andre er det som et par, selvom det ofte er kvinden der gennemgår langt størstedelen af behandlingerne mod en graviditet.

Et par som sammen skal klare alle op og nedturene som kan opstå igennem fertilitetsbehandlinger, har ikke brug for at vurdere eller kigge på sin partner med skyld i øjene. Alt det kan nemlig helt automatisk ske, såfremt der ikke sker noget i fertilitetsbehandlingen. Skyld og skam er følelser som kan opstå og være medvirkende til at par glider fra hinanden, hvis ikke de får talt sammen.

Hvorfor ikke bare adoptere istedet? 

Adoption kan være den eneste vej mod at udvide familien med et barn, men det er ikke nødvendigvis den rigtige vej for alle.

Utrolig mange barnløse drømmer i første omgang om at opleve at skabe et barn på naturlig vis og at kunne få lov at opnå en graviditet. Og for mange ufrivillige barnløse så er vejen mod en graviditet forbundet med valg efterhånden som fertilitetsbehandlingerne måske ikke lykkes. Disse valg kan være hvorvidt det er tid til at prøve alternativer, som eks. æg-, sæddonation, adoption eller at leve videre uden et barn.

Det er vigtigt at pointere at adoption ikke er en nem løsning. For inden valget skal tages, er der ofte en lang rejse i fertilitetsbehandling som kan indeholde mange skuffelser og sorg over at graviditeten udebliver. Og at livet ikke blev som forventet med et biologisk barn. 

December 2019

Hvornår er det på tide at søge hjælp?

Fortsættelse

Måske føler du, at det er et svaghedstegn ikke at kunne klare det hele selv, for det ser du utallige andre kvinder gøre på de sociale medier (eller de viser det, de ønsker, du skal se) og nej det er ikke et svaghedstegn at få hjælp - tværtimod en stor styrke at spørge om den og beslutte sig for at forbedre livskvaliteten. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Måske har du igennem lang tid glemt at mærke efter, så det at lytte til dine følelser er en by i Rusland, du ikke aner, hvordan du rejser/ kommer til.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Måske er du bange for at åbne dig op for et fremmede menneske, fordi du tidligere ikke har haft de bedste oplevelser med at blive set og rummet.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Måske tænker du, at graviditeten er lige om hjørnet, så derfor kan du godt lige tage den næste behandling med... og den næste. Og pludselig er der gået meget længere tid, end du havde håbet, og nu tænker du, jeg klarer det nok, håber jeg.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Jeg ønsker for dig, at du ikke gør som jeg. For i min iver (stolthed) på at klare det hele selv, mistede jeg også gnisten i mig, lysten til at deltage i livet og alt det som gjorde mig glad. Jeg havde virkelig ikke overskuddet. Og det påvirkede mine nære relationer, venskaber, familiebånd og ikke mindst ham jeg gerne ville skabe dette lille vidunder med.

Hvis du skulle mærke efter lige nu, hvor er du så henne energimæssigt på en skala fra 1-10? Hvor 10 er rigtig godt og 1 er det laveste?

At ønske sig noget mere af tilværelsen, og at gøre plads til grin og kærlighed (som ikke inkluderer pligtsex) er ikke det samme som at acceptere, du ikke er gravid eller der hvor du drømmer om at være lige nu. Du må godt have det godt - uden at du forringer dine chancer eller ikke lider nok.

For det du er ved at skabe, er den skønneste lille hule til en helt særlig lille person, som du en dag kan kalde dig mor eller far til..

Kærlig hilsen

Jessie 

 

Når stærke piger bliver sårbare

Fortsættelse

Før opstart på fertilitetsforløbet, var jeg en kvinde som junglerede flere jobs, hyggede med veninderne, rejste med min kæreste og tog ofte til flere forskellige arrangementer. Jeg havde en del overskud og jeg var vant til at have en vis kontrol i min dagligdag. Forstået på den måde, at jeg selv kunne bestemme, hvad jeg kastede mit fokus på og hvordan jeg havde det indeni.

Men da vi startede i fertilitetsbehandling, lærte jeg ret hurtigt, at den kontrol havde jeg ikke længere. Alt blev styret på en ny måde - og jeg styrede intet. Vi levede efter en ny kalender som fertilitetsbehandlingen og hormonerne styrede helt - en tid jeg altid tænker tilbage på som "standby tid", og utrolig lidt spontanitet. For når vi planlagde rejser, var det altid i tankerne at hvis fertilitetsbehandlingen var i gang, så måtte vi skyde rejsen til et andet tidspunkt.

Set i bakspejlet vil jeg ønske, vi havde gjort det anderledes - for i de første 5 år kom vi aldrig afsted. Og det tærede på vores livskvalitet og evne til at takle alt det uvendtede som fulgte med fertilitetsbehandlingen.

Resultatet blev en mere indelukket livsstil, hvor jeg passede mig selv på jobbet. De sociale arrangementer blev færre og færre og der var en del af vennekredsen, som jeg ikke dyrkede så meget. Jeg kunne ikke overskue alle spørgsmålene, de nysgerrige blikke, når maven var oppustet som en ballon inden en ægudtagning, eller følelserne af, at det endnu engang ikke blev os som kom med i klubben af mødre og fædre.

Så i stedet lærte jeg mig selv at lukke af for mine følelser, når jeg ikke "følte" det var passende og jeg oparbejdede en facade, som skjulte alle frustrationerne,  de svære følelser og ensomheden som rumsterede rundt indeni. 

Jeg var nødsaget til at forholde mig til, at det at skabe et barn, pludselig ikke var i min kontrol, men styret med medicin og homoner. Ensomheden fyldte utrolig meget, for der var ikke nogen, som rigtig forstod den livskrise det var at drømme om et sted, du så gerne ville hen, men som du bare ikke kunne komme til. 

I dag møder jeg ofte skønne stærke selvstændige kvinder, som oplever at livet for alvor blev hårdt, da de startede i fertiltietsbehandling. Ofte fordi de frem til nu, har haft kontrol over deres liv, kunne forvalte deres energi/ ressourcer som de havde lyst. Men at der i det øjeblik, hvor ønsket om et barn og barnløsheden blev til en realitet, skete en forandring i dem og deres energi og ressourcer.

Ting som var overskuelige før, kan være svære at overskue efter. Selskabet med  veninderne og høren om deres liv bliver til et projekt, du skal tage tilløb til, fordi det bliver så tydeligt, hvad de har og hvad du stadig er foruden. Måske har du den ene veninde, som du altid har fulgtes med, som har stået dig nær og som har lyttet til dine bekymringer under fertilitetsbehandlingen. Nu er hun gravid og den følelse af at være forbigået, snydt, sprunget over i køen eller glemt kan fylde alting imellem jer. Ensomheden kan fylde så meget - at det kan blive nødvendigt at få hjælp til at takle tankerne og livet i fertilitetsbehandling. En læring jeg selv opnåede for sent i forløbet og som jeg gerne vil give dig med lige der hvor du er i dag - det gør virkelig en stor forskel at blive set og mødt, når du er allermest sårbar. Du behøver ikke være stærk hele tiden og lukke ned for alt indeni. Det gør det kun mere svært at være i og hårdt at navigere i de mange følelser, som så gerne vil fortælle dig, hvad du skal gøre for at lindre smerten. Bryd tabuet og luk nogen ind i sårbarheden.

Juli 2020

Jeg tror desværre ikke, at jeg kan der!

Fortsættelse

Jeg havde virkelig håbet på, at det skulle være let og uden problemer - men nu stod vi her på en rejse, vi ikke følte, vi havde bestilt.

Måske du har oplevet, at livet i fertilitetsbehandling har ændret flere områder i dit liv og at de følelsesmæssige udfordringer fylder langt mere, end du havde regnet med? Hvis ja, så er det ofte en naturlig del af rejsen, og kun du kan mærke, hvad du har brug for og hvornår.

Nogle øver sig i at være i nuet gennem dagbøger, div. grupper online, hvor det er muligt at sætte ord på alle tankerne og følelserne, andre oplever at det kan være svært at spejle sig i andres fortællinger og derfor gerne vil gennemgå deres egen fertilitetsrejse uden stillingtagen til andre. Kun du kan mærke, hvad der føles rigtigt for dig.

Dog er det vigtigt at sige, at det viser sig, at de par som gennemgår fertilitetsbehandling uden at involvere nogen, oplever et højere niveau af mental fertilitetsstres end par som åbner op og fortæller, hvad der sker i deres liv - vel og mærke når det føles rigtigt for dem og i det omfang de selv ønsker det*. 

For nogle kan det blive for hårdt, såfremt fertilitetsbehandlingen tager længere tid, at involvere mange i processen og hele tiden "opdatere", hvor i processen de er og om det som går godt såvel som skidt. Derfor kan ønsket om, selv at kunne styre de nærgående og nysgerrige spørgsmål fra personer tæt på såvel som i periferien, ændre sig over tid og være årsag til at informationsflowet begrænses eller åbnes op.

Måske du oplever, at det kan være rigtig svært at tage stilling til, hvem du ønsker at involvere og i hvor stor grad. Måske er du bange for at andre skal bekymre sig på dine vegne - hvorfor du hellere vil holde fertilitetsbehandlingen for dig selv? 

Med udgangspunkt i dig, hjælper jeg dig på vej i gennem fertilitetsrejsen og stiller dig spørgsmål, som hjælper dig med at stille skarpt på, hvad der er vigtigt for dig for at få det godt følelsesmæssigt. Samt hvordan du kan få et liv, der også har plads til at blive nydt og levet. Er du interesserert i at vide, hvordan det lader sig gøre, så send mig en besked og lad os dykke ned i din rejse. 

*Undersøgelse foretaget af Fertilitet og Sundhed.

April 2020

Når misundelse og jalousi flytter ind

Fortsættelse

Pludselig blev det ret svært at håndtere andres lykke og særligt andre kvinders graviditet, som opstod så let som ingenting.

Så kære kvinde, du kender måske følelsen - nu er du klar, alting er kørt mere eller mindre i stilling til, at familien kan blive udvidet med en baby. Så møder du en kollega på jobbet, som kommer dig løbende imøde og strålende fortæller om den store nyhed - vi er gravide!! Av, indeni vender alt sig og et begyndende ubehag fylder mere og mere - altsammen imens du prøver at se vildt glad ud. Jalousien og tankerne om, at det måske ender ud med en abort dukker pludselig op - hvor kom det fra?! Nu var der endnu en som sprang dig over i køen, eller som åbenbart havde gjort sig mere fortjent til en graviditet. Hvorfor er det så nemt for nogen og så svært for andre?

Det viste sig, at skulle være ret svært for os - og jeg følte, det var total forbudte følelser, at tænke sådan om andre - og så skete det for mig... jeg havde det så svært med at være i mig selv i den periode og rumme følelserne, som rev mig rundt i manegen. Resultatet blev at jeg langsomt isolerede mig fra alle sammenkomsterne, hvor der kunne være små børn til stede, stoppede en periode med at bruge de sociale medier og undgik veninderne som fik børn. For jeg kunne ikke være i det - jeg skammede mig over ikke at kunne håndtere det bedre.

Men for rigtig mange vil fertilitetsbehandling være kilden til mange følelser, som kan være svære at håndtere - og det er fuldstændig normalt og menneskeligt. For følelserne fortæller os noget om, hvor meget det betyder for os, at vi står på den modsatte side, af alle dem som har opnået drømmen at blive gravide. Det er så vigtigt at vi kan anerkende, hvad der sker indeni og får luftet alle tankerne også dem som er så tabubelagte i vores samfund. For vi er ikke skabt til at rumme det hele alene - heller ikke dig som er superwoman og klarer alt med topkarakter. For selvom vi måske ville ønske, at vi selv kunne bestemme, hvornår en graviditet skal opstå, så er det uden for vores herredømme at kunne bestemme, hvornår en befrugtning skal blive til en dejlig lille baby. Og det var for mig vildt svært at acceptere, når der var så meget andet i mit liv som jeg kunne kontrollere og gøre noget ved.

 

Hvis du oplever nogle af de samme følelser som mig, så er der herunder nogle spørgsmål, som du kan stille dig selv, for at blive klogere på hvornår jalousi og misundelse er på besøg hos dig.

 • Hvor meget fylder jalousi og misundelse i dit liv? På en skala fra 1-10 hvor 10 er højest?
 • Hvornår er det sværest for dig at håndtere følelserne?
 • Hvilke situationer tricker dig mest?
 • Hvordan påvirker det (følelserne jalousi og misundelse) dig og din måde at være på?
 • Hvad gør du for at passe på dig selv, når du oplever følelserne kommer?

 

Marts 2020

Kender du nysgerrige Nynne?

Fortsættelse

Det var ofte meget velmenende kommentarer som

 • Måske skal du bare ikke være mor
 • Jeg kender flere som stoppede med at tænke på det, tog på ferie og så skete det af sig selv!
 •  Måske du skulle prøve.......
 • Har du tænkt på at adoptere?
 • Har du prøvet kinesisk medicin eller måske akupunktur?
 • Er det dig eller ham?
 • Måske skulle du ændre din kost og tabe dig lidt
 • Har du overvejet...
 • Der er masser af tid

Nogle gange kom nysgerrige Nynne frem til en firmareception, bryllup, barnedåb eller familiefesten. Der var ikke rigtig nogen begrænsninger for hvor hun dukkede op. Dog var det altid den samme følelse der kom frem i mig, når mine grænser blev overtrådt. Og nysgerrige Nynne forstod slet ikke hvad hun satte gang i, for hun var blevet gravid 2 måneder efter hun og kæresten besluttede sig for at smide p-pillerne. 

Får du også af og til besøg af nysgerrige Nynne? Ville du lige som mig ønske at det kunne være rart at andre ikke havde så travlt med at spørge ind til børn og hvornår der kommer gang i børneforøgelsen? 

Ofte når vi møder nysgerrige Nynne, er det uden for vores kontrol hvad Nynne spørger om. Men hvor ville det være rart, hvis vi kunne spole hen over alle de nærgående spørgsmål og styre samtalen i en retning, hvor vi selv havde kontrollen over, hvad der skulle tales om.

Har du lyst til at vide meget mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med at blive klædt på til at håndtere nysgerrige Nynne, når hun optræder i dit liv?  Skriv til mig og lad mig hjælpe dig igennem dit fertilitetsforløb med effektive teknikker til at håndtere dine omgivelser. 

November 2019